Monthly Archives: March 2015

DWELL MAGAZINE

MCELROYARCH

WE’RE IN DWELL! I was flipping through the pages of the latest issue only to see a photo I submitted of our office via Instagram… Yep, our rinky-dink little office storefront with the turned-sideways door numbers here among the sexy modern lines of international designs … it’s in the “Your Rooms We Lovespecial issue. That means even if you already subscribe to the magazine, you won’t receive this – so you all have to run out and buy it. Once I was able to actually turn my new favorite page, looking further through I spotted a photo I submitted of my friend’s front door entry near Ocean Beach.

FRANCES HOUSE

Wow, 2-for-1 publishing / free promo! This will lead to great things……It certainly doesn’t count as my big publication in Dwell, which will happen sometime in the future…stay tuned. After all, this isn’t technically one of our projects, though we did ‘design’ the storefront display and door numbers.

Now for some gratitude:

Thank you to the person who kicked in the glass of our office front door last year and tried to break in. (they didn’t make it inside) If not for their mischief, we never would have boarded up the door, painted it black, and added the oversize, rotated numbers on it. The perfect silver lining!

Thanks to Randy for collaborating on the storefront tools.

Thanks to FJ for painting her entry alcove an obnoxious lime green that I love (keep saying No to the person who wants to change it!) I believe I encouraged this color so I’ll take some credit – and I still think you should paint the front door lime as well. Colorblocking is all the rage.

Thanks Dwell! You can publish more of me anytime!

Advertisements

1 Comment

Filed under Uncategorized

glen park house

glen park house

I first met this awkward little Glen Park house a few years ago, when the owners brought me in to design a large addition. Things went on hold for a while but last year we picked up where we’d left off.  By then the program increased and it became a truly to-the-studs project.  It’s in the early stages but we’ve got some great things in store for this house. rear  The house had been added onto and reconfigured several times over the years. It needed help: once inside the front door you walked directly into the dining room table; the top floor was composed of 2 pinched bedrooms; and the first floor was barely 7′ tall. interiorBeing that the house sat against a steep hill, it was a vertical 3 stories + basement at the front and 2 at the rear. It would benefit from excavation to capture additional space within the hillside, so the first step was to start digging.. excavationThe original garage was a narrow bunker; the new garage level would become full-width. As the layers of house were peeled away, evidence of cheap fixes were found, seen below: no longer need a door? don’t bother to remove it, just enclose it in the wall. have an extra crate lying around? use it for wall framing. ran out of plywood subfloor? cardboard is just as good. old doorold flooring interior demoThe house will expand in all directions, up, sideways, backward, down. At the front, the existing 21+ steps to the front door will be cut in half, by entering at the lower level. Less of a climb with groceries, et!  exterior stairsAs we dug down and removed a small rear room, the house showed its true colors.  IMG_2504Soon after, concrete was poured in the area of the rear addition. IMG_2972It will be nice to be able to walk out of sliding doors to the existing rear garden. IMG_2371Sunlight streams in from the south-facing arch window one last time, now already removed after this photo was taken. It’s a view and precious light worth capturing, and we’ll be doing that with a larger bank of windows as we proceed through this remodel.  Stay tuned, more to come!

Leave a comment

Filed under glen park house