Tag Archives: henrybuilt

san francisco magazine

a huge thanks to our photographer Melissa Kaseman for pitching our project to San Francisco magazine. They picked up the story and it’s in the November issue.

flip through their entire online issue here, or check it out in images below. Or better yet buy a hard copy, cut those pages out and put them on your wall for inspiration 🙂 and call us when you’re ready to do your own to the studs remodel!

this project was a fun collaboration with really great clients. we can’t thank them enough for being open to 99% of our design ideas. they wanted a sense of whimsy in the house and I think we achieved that feeling.

we like to think of this house as a bright, inviting, energetic series of spaces with bold patterns and textures. it has plentiful windows to grab distant views out the front and a 17ft wide multi-panel sliding door to connect to a cozy garden in the back.

take a look ———–>

san-francisco-magazine-glen-park-remodel_page_1san-francisco-magazine-glen-park-remodel_page_2

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

glen park house

glen park house

I first met this awkward little Glen Park house a few years ago, when the owners brought me in to design a large addition. Things went on hold for a while but last year we picked up where we’d left off.  By then the program increased and it became a truly to-the-studs project.  It’s in the early stages but we’ve got some great things in store for this house. rear  The house had been added onto and reconfigured several times over the years. It needed help: once inside the front door you walked directly into the dining room table; the top floor was composed of 2 pinched bedrooms; and the first floor was barely 7′ tall. interiorBeing that the house sat against a steep hill, it was a vertical 3 stories + basement at the front and 2 at the rear. It would benefit from excavation to capture additional space within the hillside, so the first step was to start digging.. excavationThe original garage was a narrow bunker; the new garage level would become full-width. As the layers of house were peeled away, evidence of cheap fixes were found, seen below: no longer need a door? don’t bother to remove it, just enclose it in the wall. have an extra crate lying around? use it for wall framing. ran out of plywood subfloor? cardboard is just as good. old doorold flooring interior demoThe house will expand in all directions, up, sideways, backward, down. At the front, the existing 21+ steps to the front door will be cut in half, by entering at the lower level. Less of a climb with groceries, et!  exterior stairsAs we dug down and removed a small rear room, the house showed its true colors.  IMG_2504Soon after, concrete was poured in the area of the rear addition. IMG_2972It will be nice to be able to walk out of sliding doors to the existing rear garden. IMG_2371Sunlight streams in from the south-facing arch window one last time, now already removed after this photo was taken. It’s a view and precious light worth capturing, and we’ll be doing that with a larger bank of windows as we proceed through this remodel.  Stay tuned, more to come!

Leave a comment

Filed under glen park house