Tag Archives: mill valley design

bay view house continued

remodelConstruction continued despite the wet weather this Spring (but, we need the rain!). The second floor of the house took shape quickly, with the new rooms sitting over the expanded first floor. studsA couple shots of the on-site studs. On the left is the view when you walk in the front door, looking up to an overlook balcony, and the kitchen will sit below. The right photo is the master bathroom with an angled wall that follows the property line. mill valley remodelmill valley house2 views at the front of the house a few weeks apart. New french doors and sidelights were installed in the new master bedroom. bedroom view The view from the bedroom doors is pretty sweet, down through the bay to the city. spray foam insulationThe vaulted ceilings of the house have spray-foam insulation, letting us avoid a tricky venting requirement at the eaves and ridges for the long roof runs. steel beamA view across the rear part of the house past the stairs to the new family room with multi-slide doors. volvo 240Here’s a view of NormaJean the volvo looking up at the two projects we’ve done, side-by-side. house wrapshingle styleTwo photos taken at the rear yard several weeks apart. The shingles are being installed and they really make the house look finished. Tina’s crew at Builder Girl is doing a really great job.The large steel window at the staircase is from Torrance. steel windowThe steel window will be a dramatic statement at the staircase, seen from everywhere on the lower floor and yard, and from the bedroom hallway above. master bathroomThe master bathroom, in two directions. The shower with its round window facing the street – the bottom half obscured for privacy of course. The other end of the room has a skylight above to bring light down along the wall, to the spot where the bath tub will be. Really exciting to see finishes coming along! Kress Jack is working alongside us on the finishes, and it seems like the finish line is in sight – though distant still. Stay tuned for more!

Advertisements

Leave a comment

Filed under bay view house

bay view house

front facadeIs it too late to say happy new year? I say no since this is my first 2016 post. This is a cute 1940s house set on a cul-de-sac, 2 bedroom / 2 bath. Not nearly enough room for a family of now 4 who entertain and occasionally work from home. The program is to add a second floor and push the house out in the rear yard to get more space on the first floor. New total will be 4 bed, 4 bath. view of san franciscoOne really cool thing about its location on a south-facing hill is a surprisingly direct view back to the city across the bay. old stuccoOtherwise it is standard suburban rancho from another era…ready for an update!exposed beamsAt some point the living room was expanded and the ceiling was vaulted with exposed beams – a really nice look that we’re maintaining and improving upon in the new design. kitchen skylightThe kitchen is workable, but feels a little cramped.  A low-ceiling breakfast nook is hidden away in the distance.

In the early stages we studied the possible massing for the top floor addition. 21 BAYVIEW TERR_Front1_14-0401We initially settled on the gable roof with an overhang at the front. BUT: heed my advice, and get a professional lot survey! It was discovered that the house sat within the front yard setback so we had to redesign and push the second floor back. 21 BAYVIEW TERR 2015 balconySilver lining is that they will have a walk-out balcony at the front (the windows have become doors now..) and a circular window to the side gains a city view as well. storypolesStorypoles were installed to demonstrate the extent of the new addition. construction demoDemo happens quickly… The back wall of the house was removed to accommodate the expansion. It almost looks like a stage / bandshell. garden excavationThe rear deck was removed to make way for the addition and pushing the land back a little for a new deck. All this while preserving the persimmon tree in the upper left of the photo!stud framingHere is a photo after concrete and during initial framing from last Fall. The ground floor is mostly framed, and the second floor is just starting. Steel beams are seen on the left, awaiting install, and a narrow Simpson Strong Wall on the left of the house. We’re already far ahead of this phase – stay tuned for more!

1 Comment

Filed under bay view house, Uncategorized

mill valley remodel

These photos are actually a few weeks old, and much has happened since they were taken.  This is the rear side of the house which is being totally remodeled inside and out, including small additions at the front and rear as well.  Note that this end of the house has an offset gable, so part of it is recessed – we’re extending it so it’s a flush wall.  The stairs were formerly enclosed behind a wall.  We widened them, they’ll have an open railing, and the windows will be revised to actually match the spaces.  Below, the stairs are seen from the upper landing. On left, the upper bathroom is being tiled in a 12×12 dark slate color tile.

The family is living camping in the front half of the house, as much as they can, through construction.  The remnant but usable pieces of the kitchen are just inside the plastic wall separating the construction zone.  The new steel beam above allows the rooms at the back to be totally open. Floor plans showing the new areas being added in the shaded hatch.  Large bay windows at the two front bedrooms aren’t hatched but they are new.  More to come!

1 Comment

Filed under Mill Valley Remodel