Tag Archives: victorian update

bridge to somewhere

STEEL BEAM

I thought I’d start with this image although taken some time ago, is a little indicative of my daily work experience. i.e. balancing my workload high above everyone’s heads with imminent danger (drama) looming, sometimes in my sperry top-siders and members-only jacket, but usually in plaid. It takes stains better. yuk yuk yuk We’re on one of two steel c-channels that form the ‘bridge’ in this house. RECLAIMED REDWOOD

A few weeks later it looked like this once all the sheetrock was in place, looking toward the back of the house. We’re all really excited about this element / focal point of the home, and as mentioned in an earlier post we reused attic redwood framing to make the walkway of the bridge.SHAKER STYLE KITCHEN

A view looking in the opposite direction at the kitchen, some cabinetry installed, and the front door off to the left. At the right side of the kitchen is the light shaft with a skylight at the top, and will have a glass panel to close it off but let light through. STAIRCASE

Here’s a look at the main stair that connects all 3 levels. After we shifted the rooms around the old walnut floor border had to be redone to make sense in the new spaces.

STEEL RAILING

The lower stair was at first enclosed below but we decided to open up the triangle of space to let some light through as you walk down that lower run. The steel railing is in place in the photo but the wood hand grip isn’t in yet.

VICTORIAN TRIM

On the left I’m holding up old wood casing against two windows that meet in the corner…clearly we couldn’t use this 6″ wide trim – we went with a flat stock. On the right is a steel post, part of a moment frame at the front of the building that we left exposed right next to the original wood window trim. We like the contrast!  I was thrilled that these clients were as excited as I was to leave the unfinished steel exposed. I’ve tried to work this into a few projects but it’s often been covered up. Who doesn’t want a hulking steel beam in their house to brag about?BARN LIGHT

Fast forward a few weeks, this is a view looking up at the bridge and loft, with a nice round barn light in the foreground.

BRIDGE

Here’s a view looking out along the bridge once the owners have moved in. The guard rails were custom-built by a local fabricator, with 1/4″ x 1/4″ solid square pickets. The pendant lights along the bridge hallway were powered off to one side, so we wouldn’t have to run wiring through the center ridge beam. The lights are just swagged over and hung off the beam by a hook.

DINING TABLE

And a view looking over the edge past a barn light down to the dining table.  Below is a partial exterior view; nothing much changed at this facade since it is ‘potentially historic’. The one change we did manage to sneak in was to replace a missing wood ‘flower’ ornament that the owner noticed upon moving in! See in the red circle – it’s back in place! I encouraged the owners to go with a monochrome paint color; originally tried to get them to do black or dark grey but I’m happy with the sugar-cube look as well. Stay tuned, portfolio shots coming soon!  WHITE PAINTED HOUSE

Advertisements

5 Comments

Filed under noe valley victorian

noe valley victorian

noe valley victorianHere is a typical ‘railroad flat’ Victorian house in Noe Valley.  The house is nestled among a tight old neighborhood with close neighbors and a narrow, 20′ wide lot. As seen below, the house had a full, unfinished attic – and good views of Twin Peaks and Sutro Tower in the distance. twin peakstwin peaks noe valleyCheck out the spooky, dark attic. So much potential. The photo below was taken after the chimney was removed so there is some light coming in, but the first few times we went up it was pitch. Always a gamble what you may find…animals? bodies? box of money? atticAt the back of the house was a tiny flat-roof room addition housing a pink-painted kid’s room.  Not many windows in the box, creating a huge blank wall above the rear garden. san francisco houseOtherwise the house was in a limbo retaining some Victorian elements and halfway decent updates. bay windowold kitchenThat’s possibly the world’s smallest island in the kitchen!  Aww.  I met the new owners the day after Thanksgiving last year and learned of their quick timeline. A full, to-the-studs remodel was in order!brick foundationSomething else I should point out is the existing brick foundation, on which the house was sitting but was not actually connected to in any way other than gravity!  Yes, the house was not bolted to the foundation at all. It could hop right off in a sharp earthquake. In order to create new living spaces at the basement level, we would have to replace the brick with concrete – a huge ticket item, something not immediately visible and would take up a lot of the budget. tothestudsThe permit was obtained quickly by avoiding the dreaded, 9-12 month ‘neighborhood notification’ process.  We could add dormers and expand into the attic and basement but no major additions.  Demo began as soon as we had a permit. demolitionThe house started to open up. leaded glassWe’ll keep this small leaded window. It’s painted shut but it’s a cute relic.  remodelThe house feels spacious now with the attic and ceiling opened up.  In order to achieve living space within the former attic, we planned to drop the entire ceiling (since we had a generous 10′ height) of the main level. attic remodelAnd just like that the roof is GONE! Except for the front 15′ feet. The contractor said the neighbors were looking out their windows wide-eyed. Seems so bright and spacious up here. Initially the owners wanted to create a small deck up there but I encouraged them to actually use the attic footprint for living space – it will be uniquely shaped with the angled roof but worth it.3d modelA rendering of the house (on the right with mirror twin on the left) showing the new dormers at the roof level. Stay tuned – more to come!

5 Comments

Filed under noe valley victorian