Tag Archives: victorian

remodeling design award

We submitted our “Bridge House” project to the annual Remodeling Design Awards in the Spring and were thrilled in June, during a particularly challenging work week, to get a voicemail saying we’d been given a Grand Award for the project. Woo-hoo! This was a fun project, and only really possible by having great clients who were receptive to our ideas. Sometimes I feel that working in Victorian houses is restrictive and in this case we came up with some great ways to mix old and new…I wasn’t sure which category to submit to but I chose ‘historically sensitive renovation‘. This was the first project for Farooq on our team: he saw it all from climbing up into the dark attic to winning the award.

A huge thanks from our team to the judges for this Grand Award!! We’re very proud and excited to share the pages with the other esteemed architects and designers.

Thanks to the photographers Eric Rorer and Rachel Styer for capturing the house, and Mixed Nuts for some of the staging elements.

Check it out among the other winners here.

…and please vote for it here! (through Sept 26)

A copy of the feature below:

 

tfs-37tfs-48tfs-50

 

 

 

 

3 Comments

Filed under noe valley victorian

lights, camera, (almost) action!

The Victorian remodel is winding down. . down to the details that seem never ending!   But they have to:  the place is being toured starting this week; professionally photographed tomorrow.  Electric, plumbing, paint, hardware, etc, all going in currently.  I’ve gotten my hands dirty all week, a refreshing break away from the office/computer:  hauling garbage, lumber trips, help with final cleaning…  Some photos:

pendant1

Pendant lights for the top floor, awaiting hanging.

railpost cap

New handrails all blackened steel with oak grips, white posts (caps to be painted)

ovalstub panel

Bathtub side panels that match the cabinetry.  We went with oval tiles at the master backsplash.  Countertop are Caesarstone Misty Carrera, a warm gray color that goes well with the white oak.

kitchviewsinkview

That view over the kitchen sink!  I can’t say I’d object to washing dishes if I had that view east toward the bay, the morning sun blasting into the room.

Leave a comment

Filed under Hayes Valley Victorian

victorian remodel rock and roll

…continued.  The roof has been refinished.  No less than 3 layers of old warped shingles scraped off and down the chute!  I was tempted to see how the view from the roof is, but not liking the prospect of eating the sidewalk, I opted out.

roofersPainting has also begun on the exterior.  We drove around here in San Francisco for inspiration in terms of color palette.  There seemed to be no limit to how many colors we could use being that there are several layers of trim.  We chose (4) colors, and gold as a 5th for minimal accent such as the Medusas, of course!  Here’s a preview:

goldpaint

We chose colors from this Benjamin Moore palette:

paints

Inside, rocking has begun, with layers and layers of mud being put on – lots of that stuff being tracked back to my office!  Here is the 4th floor before with heavy, dark painted beams.  And big old track lighting..  We chose to engineer the remodel with minimal metal tie-rods as seen below:

old beamstie rodsObviously we have a lot of finish work to go – we’re at least a month out!  New flooring, trim, lighting, paint, doors… Below are a few old plaster ceiling medallions awaiting reuse.

clgmeds

2 Comments

Filed under Hayes Valley Victorian

san francisco 1890s victorian

The story of a major remodel.  According to Sanborn Insurance Maps this corner building was built sometime between 1891 and 1899.  It’s listed on the California State Historic Register.  It represents a pattern of residential living over corner store found throughout San Francisco.   Maintaining about 90% of the exterior and the unit split of (2) apartments over the commercial space, we decided to modify almost all of the interior.  This for several reasons, one being to add insulation where there had been none previously; to revise the awkward interior room layout; to revise window and door positions.  We salvaged most of the interior trim and all of the exterior trim as we weren’t permitted to modify the street facades.  New, insulated windows match originals per city requirements.  It’s been several months among heaps of old plaster & lath, exposed redwood framing that hadn’t seen the light of day in 100+ years, rummaging through the deep corners of this hulking building…

north facade view before construction

It has retained a pretty good level of – what seems to be – original detail, escaping any violent stripping or hack jobs in its lifetime.  Can’t say the same for that classy storefront – soon to be changed!  Here is a creepy Medusa medallion, one seen on each of the bay gables:

medusa

The top floor was likely not an original 1890s living space, or if so had been completely ‘updated’ in the 1970s (?) by the looks of things including a chunky corner fireplace:

fireplace

Leave a comment

Filed under Hayes Valley Victorian